Kaksolan tyrnireseptejä

Muutamia vinkkejä, mitä syksyn terveysmarjasta, tyrnistä voi tehdä:

AAMUNALOITUSJUOMA

Tyrnimehua, omenamehua. Kaada lasiin puolet tyrnimehua ja puolet omenamehua. Sekoita hyvin ja nauti.

TYRNIKIISSELI

2,5 – 3 dl sokeria, 1 l vettä
5 rkl perunajauhoja, 4-5 dl tyrnimehua

Kiehauta vesi ja sokeri, lisää vesitilkkaan lisätyt perunajauhot. Kiehauta, lisää tyrnimehu ja ripottele vähän sokeria pinnalle että kiisselin pinta pysyy kauniina. Tarjoa kylmänä.

TYRNIKERROSKIISSELI

1/2 osaa yllämainittua tyrnikiisseliä
Vaalea kiisseli : 1/2 l maitoa, 1 muna, 2 rkl sokeria, ripaus vaniljasokeria, 1/2 dl maissijauhoja

Sekoita ainekset kattilassa sokereita lukuun ottamatta. Keitä muutama minuutti ja lisää sokeriseos. Anna jäähtyä ja lisää myöhemmin tyrnikiisseli vaalean kiisselin päälle. Lisää sokeria pinnalle.

TYRNIVISPIPUURO

1 l vettä, 2 dl tyrnimehua
2 dl mannasuurimoita, ½ tl suolaa 1 ½ dl sokeria

Kuumenna vesi ja tyrnimehu, lisää mannasuurimot. Keitä 15 min. Jäähdytä, lisää suola ja sokeri ja vatkaa kuohkeaksi.

TYRNIPIRTELÖ

6 rkl tyrnimehua, vähän hunajaa
Appelsiinin ja ½ sitruunan mehu. Vaniliinisokeria, ½ l maitoa, ¼ litra vaniljajäätelöä

Sekoita kulhossa mehut, hunaja ja vaniliinisokeri. Lisää jäätelö paloina ja vatkaa hyvin esim. sauva-sekoittimella. Lisää maito ja vatkaa tasaiseksi.

TYRNIMARJAKASTIKE

2 dl tyrnimehua, 1 dl sokeria
3 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä, 1 rkl maissijauhoja suurustamiseen

Sulata sokeri, lisää mehu ja liemi. Keitä kymmenkunta minuuttia ja lisää maissijauhot valkoviinitilkkaan sekoitettuna. Sekoita hyvin.

VANILJAINEN TYRNIKASTIKE

puoli litraa maitoa, 1 dl sokeria, 2 tl vaniliinisokeria, 2 keltuaista, 2 rkl perunajauhoja, vajaa desilitra tyrnimehua

Kaada kattilan pohjalle perunajauhot, sokeri ja munankeltuaiset. Kuumenna ja sekoittele. Kun seos saavuttaa kiehumispisteen, poista hellalla ja jäähdytä. Lisää vaniliinisokeri ja tyrnimehu ja sekoita.

TYRNINEN JUUSTOTORTTU

Paketti keksejä, pari ruokalusikallista voita tai margariinia. 2 munaa, 2 dl kermaa, yksi paketti tuorejuustoa esim. Philadelphia, Hovi. 150 g sokeria ja 1 dl tyrnimehua.

Vuoraa keskikokoinen vuoka leivinpaperilla, tasoita pohjalle murennetut keksit joihin voi on sulatettu.
Valkuaiset ja kerma vatkataan. Sekoitetaan sokerit, keltuaiset, tyrnimehu ja juusto ja lisätään ne valkuais- ja kermavaahtoon. Kaada taikina vuokaan keksipohjan päälle ja pidä jääkaapissa tai pakasta ennen tarjoilua.

LOHTA JA TYRNIKASTIKETTA

Puoli kiloa kalafileitä, tillisilppua maun mukaan. 1 tl suolaa, sitruunapippuria. Desilitra tyrnimehua ja desilitra ranskankermaa.

Lado kalafileet voideltuun vuokaan, ripottele tilli päälle. Muut ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan kalan päälle. Kuumenna 200 asteessa n. 40 minuuttia.

TYRNILEVITETTÄ PAAHTOLEIVÄN PÄÄLLE

1 osa tyrnimehua, 1 osa sokeria ja 2 osaa voita

Pehmennä voita huoneenlämmössä niin että voit vispata siihen tyrnimehun, johon olet sekoittanut sokerin. Laita uudestaan jääkaappiin kovettumaan ja tarjoa tuoreeltaan paahdetun leivän kanssa.

VALKOSIPULINEN TYRNIKASTIKE

Pari desiä tyrnimehua, neljä puristettua valkosipulinkynttä, ripaus suolaa, sokeria ja pippuria. 1 rkl vehnäjauhoja vesiitlkassa suurustamiseen.

Sekoita ainekset, kuumenna ja suurusta. Jäähdytä ja nauti esim. liharuoan höysteenä.

SE KIRPEÄMPI TYRNIKASTIKE

Ruokalusikallinen tyrnimehua. Kananmunankeltuainen. Ruokalusikallinen hapankermaa ja ruokalusikallinen raastettua piparjuurta.

Sekoita ainekset yhteen ja lisää hiukan suolaa ja pippuria. Nauti esim. kalan kanssa.

AIKUISTEN TYRNIDRINKKI

Sekoita yksi osa tyrnimehua, yksi osa makeaa likööriä ja yksi osa kirkasta alkoholia. Lisää maun mukaan virvoitusjuomaa sekaan ja tarjoile kylmänä

KAKSOLAN SALAATTIKASTIKE

Ruokalusikallinen tyrniöljyä, ruokalusikallinen kermaa ja ruokalusikallinen Balsamico gentile mietoa vadelmaetikkaa 

Sekoita ainekset ja kaada salaatin päälle.