Mehuasema

Kaksolan mehuasema toistaiseksi suljettu syksyllä 2022 sairaustapauksen vuoksi. Pahoittelemme!

Mehuasemamme sulkeutui vuonna 2021 viikolla 41 vilkkaan omenakesän jälkeen. Kiitämme asiakkaitamme kuluneesta mehustuskaudesta. Omia omenamehuja on myynnissä 3 litran hanapakkauksissa niin kauan, kuin riittää.

Kaksolan mehuasema on avoinna elokuun alusta myöhään syksyyn. Ajanvaraus tarvitaan, puhelin 050 5553 519/Jaakko. Mehuasema sijaitsee talolta katsoen rinteen alapäässä vasemmalla entisen navettarakennuksen päässä. Ajomahdollisuus on aivan mehuaseman viereen. Kun saavut mehuasemalle, omenat tai marjat nostetaan ensin terassille, jossa ne punnitaan. Mehustaja antaa aika-arvion ja mistä mehut voi hakea, mikäli et jää odottamaan.

Jatkojalostamme myös pieniä määriä omia mehuja tilamyyntiin esimerkiksi omena-, aronia-, raparperi ja herukanlehtimehu Lehtevää.

Hinnat 2021  Tuotujen kilojen mukaan (sis. alv). Omenat murskaus ja puristus+mehun siirto kanistereihin tms. asiakkaan astioihin: 30-50 kg 0,70 €/kg, 50-100 kg 0,65 €/kg, yli 100 kg 0,60 €/kg. Marjat – litistys, kuumennus kippikattilassa, puristus 1 €/kg. Pastörointi ja pussitus 0,30 €/kg. Hanapussi 1,80 €/kpl. Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron. Meillä voit maksaa käteisellä tai pankkikortilla.

Suosittelemme kaikille asiakkaille vain hanallisia mehupusseja.  Asiakkaan tuoman sokerin tai askorbiinihapon lisääminen maksutonta. Käytössä myös Novoboxin 3-4 litran mehupussit. Et tarvitse enää pulloja, mehun voi pakastaa pussissa tai käyttää kätevästi jääkaapissa esim. telineen kanssa. Hanapussi on hygieeninen ja helppo tapa säilyttää mehua. Avaamattomana pakkaus säilyy kylmässä noin vuoden ja avattunakin useita viikkoja. Asiakas voi tuoda myös omat kannelliset astiat mehulle isommille määrille, pulloja emme enää käytä mehuasemalla.

Ohjeita sujuvaan mehustukseen
Valitse hyvälaatuisia kiinteitä omenia. Omenien on oltava puhtaita ja mullattomia. Ne voi pestä tarpeen mukaan, ennen kuin ne tuodaan mehustettavaksi.  Omenat mielellään ”puoliraakoina” kuin kypsinä. Pienet pintaviat eivät haittaa, ei kuitenkaan mätiä, muumiotautisia jne. Hyvä mehu tulee myös eri omenalajeja sekoittamalla. 

Älä kerää omenia ennakkoon, ennen kuin olet sopinut mehustusajan. Kiireisimpänä aikana jonoja voi muodostua ja odotusaika voi olla useita päiviä. Omenien säilytysastiana suosittelemme pahvilaatikoita tai max. 30 l saaveja, joista omenat on nopea nostaa nauhalle. Huom. jätesäkit eivät ole sopivia omenien säilytykseen tai kuljetukseen.

Marjojen mehustus: Valitse hyvänlaatuisia, tuoreita marjoja, joissa saa olla kannat mukana. Mikäli haluat lisätä mehuun sokeria, tuo oma sokeri tullessa tai tilaa meiltä etukäteen.

Tuo omenat/marjat mehuaseman terassille sovittuun aikaan. Kilot punnitaan, astioiden paino vähennetään. Tuodusta omenakilosta mehua tulee 0,3-0,8 litraa. Kylmäpuristetussa mehussa on 100% omienien omaa mehua, ei yhtään ylimääräistä vettä. Yleensä mitä kovempi omena, sen enemmän mehua irtoaa. Ilmoita myös haluatko pelkän puristuksen tai pastöroinnin puristuksen lisäksi. Ilmoitamme, kun mehut ovat valmiina. Mehu on noudettavissa samana tai seuraavana päivänä. Pelkän omenien puristuksen saa myös odottaessa.

Vastaamme puristuksesta ja pastöroinnista mehuasemalla, asiakas vastaa raaka-aineesta ja pakkauksesta (mikäli ei ole meiltä ostettu).   Mehu säilyy jääkaapissa enintään 5 vrk, jos sitä ei pastöroida tai pakasteta. Pastöroitu mehu vaatii hyvin säilyäkseen kellarilämpötilan (0-5 astetta). Hanapussissa mehu säilyy avattunakin useita viikkoja. Muista suojata hanapussit kellarissa jyrsijöiltä!

Omenia tulee olla vähintään 30 kg.
Marjoja tulee olla myös vähintään 30 kg. 

Säilyvyys Tuore omena/marjamehu säilyy 4-5 päivää jääkaapissa.
Pitempiaikaiseen säilytykseen suositellaan pastörointia tai pakastusta. Pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy avattuna 4-5 päivää jääkaapissa, hanapakkauksessa useita viikkoja. Avaamattomana hanapakkaus säilyy noin vuoden. Jos mehua ei pastöroida, se on pakastettava. Suojaa mehupussit kellarissa niin, että esim. hiiret eivät pääse niihin käsiksi. Älä pinoa useita pusseja päällekkäin. Puristusjätteen voi jättää meille hävitettäväksi, tai halutessaan ottaa mukaan.

Kiinnitämme erityistä huomiota mehuaseman siisteyteen ja hygieniaan ja olemme elintarvikevalvonnan piirissä. Linkki Oiva-raporttiin 2019.  Kaksolan mehuasemalla on omavalvontasuunnitelma.

Welcome to Kaksola juice station where berries and apples turn into juice. Advance booking is necessary, for non-Finnish speaking customers we recommend contacting us with email – thank you!