Yrttipuutarha

Pieni keidas keskellä tilaa näkyy jo kauas. Ja kuuluu, sillä hyönteiset ovat löytäneet yrtit ja suihkulähde solisee. Yli kymmenvuotiaassa yrttipuutarhassa kasvaa mauste- ja lääkeyrttejä viitisenkymmentä lajia, joukossa muutama harvinaisempi esimerkiksi kähärä pietaryrtti, sinivatukka, valkoinen konnanyrtti, valkoinen iisoppi, sulkapiiska, tumma tulikukka ja siperiankärsämö. Puutarhaa koristaa lintuaiheinen suihkulähde, huvimaja, penkki ja muhkeat pylväät. Kahvittelupaikkana paikka on mainio, myös puutarhan äänet ja perhosten katselu rentouttavat ja virkistävät. Keväällä jo lumen alta työntyvät väinöputken versot ja syksyllä viimeinen kukkija on konnanyrtti. Vanhan uunin tiilistä rakennettu yrttispiraali on yrteille suotuisa kasvualusta ja ruoanlaittajan ilo.

Kaurajuuren kukka on kaunis. Juuri on syötävä ja kasvi jo vanhastaan tunnettu, maultaan parsaa muistuttava hyötykasvi. Kaurajuuri on yksi n. 50 yrtistä Kaksolan yrttipuutarhassa.

Yrtit ovat ilo ruoanlaitossa ja hyödynnämme niitä monin tavoin. Kirvelikeitto, lipstikkakeitto, väinönputkihyytelö, minttutee – onnistuu! Uudistamme puutarhaa joka vuosi ja lajikkeet muuttuvat olosuhteiden mukaan. Kesällä osa yrteistä on merkitty tunnistamisen helpottamiseksi suomen- ja latinankielisin nimin. Yrttipuutarhaan otamme vastaan myös vierailijaryhmiä sopimuksesta. 

Tumma tulikukka kukkii huvimajan vieressä. Siitä löytyy myös keltainen lajike puutarhasta. Huvimaja on kuin omiaan kesäisiä kahvitteluja varten ja talon isännän nikkaroima.

Lintu-suihkulähde on hankittu Juvan Puutarhasomisteelta muutamia vuosia sitten. Samasta paikasta on löytynyt penkkejä, pylväitä, ruukkuja. Näillä on tavoiteltu italialaisen puutarhan tunnelmaa. Suihkulähdeteen solina täydentää puutarhan muita ääniä kesäisin ja kuumana päivänä on ihanaa upottaa kädet viileään veteen.

Jotkut rohdosyrteistä ovat kauniita, mutta myrkyllisiä kuten ukonhattu, keltamo ja sormustinkukka. Puutarhassa on aina tiedettävä, mitä poimii syötäväksi. Muinaistulokaskasvi ahdekaunokki on värjäyskasvi, kuten myös morsinko.

Rohdoskasvin Ison hirvenjuuren kukat puhkeavat syksyn tullessa ja ovat kuin pieniä aurinkoja puutarhassa. Samantyyppinen kukka on maa-artisokalla, joka kukkii ja antaa satoa myöhään. Palsternakka on ihana keltakukkainen kasvi, josta on keitetty monet keitot.

Preeriaväriminttu kiinnostaa perhosia, kimalaisia ja muita hyönteisiä. Päivin ottamat kuvat ovat pieniä taideteoksia.

2 vastausta artikkeliin “Yrttipuutarha”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.