Yrttipuutarha

Pieni keidas keskellä tilaa näkyy jo kauas. Ja kuuluu, sillä hyönteiset ovat löytäneet yrtit ja suihkulähde solisee. Yli kymmenvuotiaassa yrttipuutarhassa kasvaa mauste- ja lääkeyrttejä viitisenkymmentä lajia, joukossa muutama harvinaisempi esimerkkinä kähärä pietaryrtti, sinivatukka, valkoinen konnanyrtti, valkoinen iisoppi, sulkapiiska, tumma tulikukka ja Kiinan maa-artisokka. Puutarhaa koristaa lintuaiheinen suihkulähde, huvimaja, penkki ja sisääkäynnin pylväät. Kahvittelupaikkana paikka on mainio, myös puutarhan äänet ja perhosten katselu rentouttavat ja virkistävät. Keväällä jo lumen alta työntyvät Väinöputken versot ja syksyllä viimeinen kukkija on konnanyrtti. Vanhan uunin tiilistä rakennettu yrttispiraali on yrteille suotuisa kasvualusta ja ruoanlaittajan ilo.

Yrtit ovat ilo ruoanlaitossa ja hyödynnämme niitä monin tavoin.  Uudistamme puutarhaa joka vuosi ja lajikkeet muuttuvat olosuhteiden mukaan. Kesällä osa yrteistä on merkitty tunnistamisen helpottamiseksi suomen- ja latinankielisin nimin. Yrttipuutarhaan otamme vastaan myös vierailijaryhmiä sopimuksesta. 

Kaksolan yrttipuutarha on auki Avoimet puutarhat -teemapäivänä 5.7.2010 https://www.avoimetpuutarhat.fi/. Tilan toimintoja muutenkin käydä katsomassa vaikkapa tilapolulta käsin. Viuruniemen marttayhdistyksen kahvio palvelee vierailijoita päivän aikana. Biolanin kasvatusalustaan tutustuminen mahdollista. Tervetuloa!

Tumma tulikukka kukkii huvimajan vieressä. Siitä löytyy myös keltainen versio puutarhasta. Huvimaja on kuin omiaan kesäisiä kahvitteluja varten ja talon isännän nikkaroima.

Lintu-suihkulähde on hankittu Juvan Puutarhasomisteelta muutamia vuosia sitten. Samasta paikasta on löytynyt penkkejä, pylväitä, ruukkuja. Näin on saatu vähän italialaishenkistä tunnelmaa puutarhaan. Suihkulähdeteen solina täydentää puutarhan muita ääniä kesäisin ja kuumana päivänä on ihana upottaa kädet viileään veteen.

Jotkut rohdosyrteistä ovat erittäin myrkyllisiä. Muinaistulokaskasvi ahdekaunokki ei ole ja siitä saadaan värjäykseen väriä, mutta takana näkyvä Digitalis-suvun sormustinkukka ja ukonhattu kylläkin. Ukonhattuja on sininen, valkoinen ja kirjava muoto yrttipuuutarhassa. Puutarhassa on aina oltava tietoinen, mitä poimii syötäväksi.

Rohdoskasvin Ison hirvenjuuren kukat puhkeavat syksyn tullessa ja ovat kuin pieniä aurinkoja puutarhassa. Samantyyppinen kukka on maa-artisokalla, joka kukkii myöhäsyksyllä.

Preeriaväriminttu kiinnostaa perhosia, kimalaisia ja muita hyönteisiä. Päivin ottamat kuvat ovat pieniä taideteoksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *